Juliette 7903 header v3
“Ik wilde altijd al weten hoe dingen werken en of ze te repareren zijn”

Juliette Ran

“Dit is één grote speeltuin voor engineers”

“Als klein meisje was ik er al van overtuigd, dat ik iets met techniek wilde doen,” zegt Juliette die samen met twee broers opgroeide op de boerderij van haar ouders. “Mijn vader was regelmatig aan het timmeren en het klussen en mijn moeder bouwde vaak hutten met ons. Ik wilde altijd al weten hoe dingen werken en of ze zijn te repareren. Toen ik ging studeren kreeg dat allemaal veel meer diepte. Na mijn opleiding Aerospace Engineering in Delft kwam ik per toeval bij Shell terecht. Ik heb nu een baan waarvan ik niet eens wist dat die bestond. Het grappige is, dat ik op de boerderij een rode overall aan had, in Pernis weer.”

Amper te bevatten

“Mijn vak is ‘materiaal en corrosie engineer’. Ik houd mij bezig met de toepassing van metaal in de raffinaderij, waaronder de vervanging van leidingen. Op mijn eerste werkdagen kon ik mijn werk amper bevatten, zo complex was het leidingenstelsel. Pas toen een Shell collega tegen mij zei: ‘je bent slim genoeg, komt vanzelf’, gaf dat ontzettend veel vertrouwen. Als mens kun je namelijk niet alles weten. Het is altijd een samenspel van vakdisciplines. Bovendien functioneer ik het beste bij constante uitdagingen. Het liefst kloppen ze iedere dag aan mijn deur om me in het diepe te gooien.”

Mijn toekomst

“Het plezier dat ik in mijn werk heb, hoop ik te kunnen doortrekken naar de toekomst. En ik geloof dat daar nog een mooie rol voor mij is weggelegd bij Shell. Stilstaan bij mijn pensioen is er daarom nog niet bij. Dat duurt nog zo lang. Toch geven de updates die ik regelmatig krijg mij een mate van vertrouwen. Laatst heb ik zelfs gekeken wat de nieuwe pensioenwet voor mijn situatie gaat betekenen. Wat blijkt? Mijn SNPS pensioen werkt al volgens het nieuwe pensioenprincipe. Ik hoef me dus nergens zorgen over te maken.”

Juliette 7856 v1
“Ik heb nu een baan waarvan ik niet eens wist dat die bestond”