Shell logo 2023
Zo verliep 2022 voor jouw pensioen

Bekijk het jaar in vogelvlucht.

02

Analyse

Beleggingsresultaten 2022

Na twee beleggingsjaren gedomineerd door het coronavirus, was 2022 het jaar van stijgende inflatie en de Russische inval in Oekraïne. De nog van Covid-19 herstellende economie was niet in staat om de forse renteverhogingen, stijgende inflatie en energieprijzen op te vangen.

03

De belangrijkste cijfers op een rij

Shell pensioen wallet

SNPS wil een zo goed mogelijk pensioen realiseren en de deelnemers toegankelijk informeren. De kosten die daarbij worden gemaakt zijn de zogeheten uitvoeringskosten. Ook in 2022 werden de uitvoeringskosten streng bewaakt door het bestuur.

Wallet shell
04

Interview Leon Verboon

“Een heftig jaar maar we zijn er relatief goed doorheen gekomen”

Het jaar 2022 stond in het teken van roodkleurende beleggingsmarkten en grote economische onzekerheid. “Door ons beleid van goed gespreide beleggingen en de historische stijging van de rente is het effect op onze deelnemers beperkt en dat is goed nieuws”, zegt Leon Verboon, Investment Analist bij Shell Pensioenbureau Nederland. Hij geeft een toelichting op beleggingsjaar 2022.

05

Dubbelinterview Smeets – Ten Brink

Slecht beleggingsjaar 2022 negatief voor je pensioen?

Wie na twee coronajaren had gerekend op een rustiger verloop van 2022 komt bedrogen uit. Het nieuwe jaar is nog geen twee maanden oud of Rusland valt Oekraïne binnen. Gevolg: een economische kettingreactie. Maar wordt ook jouw pensioen geraakt? Eerste analyse door SNPS-bestuursvoorzitter Martin ten Brink en medebestuurslid Eveline Smeets.

06

Interview met Juliette Ran

“Gooi mij in het diepe dan functioneer ik het beste”

Vanaf het moment dat ze zich kan herinneren, is Juliette Ran (30) gebiologeerd door de vraag: hoe werkt dat? En dan het liefst zo complex mogelijk. Bij de Shell raffinaderij in Pernis is ze materiaal en corrosie engineer: “Eén grote speeltuin voor engineers.”

Lees hier het verhaal van Timothy Kong
Thimothy 0301 klein inzet
07

Welke ontwikkelingen zijn bepalend voor de resultaten in de Life Cycle- beleggingsportefeuilles

Wat brengt 2023?

Kleuren de beurzen net zo donkerrood als in 2022 of zijn er lichtpuntjes?